Besenyő család - Zigótás jeleneta Besenyő család, Galla Miklós, Laár András, Dolák-Saly Róbert, Pandacsöki Bobobrján, Margit, Evetke, Nagy Natália, ...


Az abszurd humort játszó L'art pour l'art Társulat 1986-ban alakult, akkor még Laár pour Laár Társulat néven. Egyedülálló produkcióikkal új színt hoztak a hazai humor, és színjátszás palettájára. Alkotóműhelyükben oly sok eredeti ötlet, poén-felfedezés született, amelyek országunk kulturális hétköznapjaiban, a gondolkodni, és a nyelvvel játszani szeretők körében kisebbfajta művészi forradalmat indukáltak.

Első műsoruk - amelyet a Török Pál utcai Pinceszínházban mutattak be - valójában Laár András önálló estje volt, és András abszurd verseire épült. A művészcsoport - a nagy sikerek nyomán - arra az elhatározásra jutott, hogy új, most már közös szerzői és előadói esteket hoz létre. Ennek megfelelően 1987-ben L'art por l'art Társulat névre keresztelkedtek, amellyel jelezni kívánták, hogy csapatmunkában folytatják tovább. Előadásaikat a kezdeti időszakban elsősorban egyetemisták, főiskolások látogatták. Időrendben a második törzshelyük a Közgazdaságtudományi Egyetem klubjában volt. A fiatalok özönlöttek fellépéseikre, körükben vált először népszerűvé a L'art pour l'art.

A mindig teltházas előadások, és a fergeteges siker azonban sokáig nem győzte meg az akkori televíziós szakembereket arról, hogy a Társulat a képernyőn is hasonló eredményekre lenne képes. Véleményük az volt, hogy a műfaj, amelyet képviselnek, csupán rétegekhez szól. Egy rövid játékfilm elkészítésének kivételével - amelynek létrehozásában nem kaptak szabad kezet - lényegében öt évig nem jutottak komolyabb megjelenési lehetőséghez a legnagyobb médiában. 1991-ben tört meg a jég. A L'art pour l'art elkészíthette első, önálló tévéműsorát. Hamar kiderült, hogy a televíziós formanyelv nagyon illik hozzájuk, sőt az új lehetőségek teljesen újszerű megoldásokra sarkallták a kreatív csapatot. Sok-sok képi ötlet, addig nem alkalmazott vizuális poén jelent meg műsoraikban.

És aztán megszületett a Besenyő család!


Forrás: www.lpl.hu