Macskafogó: Lusta Dick és a denevérek


Macskafogó: Lusta Dick és a denevérek
- Milyen vércsoport lenni gringó egérkének?


Lusta Dick

magyar hangja: Mikó István

Az Intermaus egykori egyszemélyes rendőrzenekara a nagy csata után a vámpírdenevérek között alapított családot, de ma is régi bajtársai segítségére siet a bajban.

forrás: Macskafogó.netA Macskafogó 1986-os színes magyar–német–kanadai rajzfilm, amelyet Ternovszky Béla rendezett. A filmnek 2007. december 20-ra készült el a második része.A Macskafogó története szerint M. M. u. (Mickey Mouse után) 80-ban az X bolygón a bűnözőszindikátusokba szerveződött macskák az egértársadalom teljes felszámolására törekednek. Az egerek egyik tudósa, Fushimishi professzor ennek kivédésére egy megoldáson dolgozik. Az egerek titkosszolgálata, az Intermouse egy rég visszavonult egérügynökét, Nick Grabowskit hívja segítségül, aki magányosan él „Isten háta megettei” birtokán. Grabowski feladata, hogy a tudós tervét időben célba juttassa. Az Intermouse – hogy elterelje Grabowski küldetéséről a figyelmet – egy másik ügynököt is elindít csalinak: Lusta Dicket, az egyszemélyes rendőrzenekart.

A macskaszindikátus alvezére, Fritz Teufel lehallgatja a megbeszélést, és négy patkány-bérgyilkost küld Grabowski után, akiknek ez az első feladatuk, mert eddig balettpatkányként tevékenykedtek.

Dick gépe lezuhan az Amazonas közepén, és Grabowskinak is csak nagyon kalandos úton sikerül eljutnia Fushimishihez Pokióba. A patkányok kudarcot vallanak, és „mehetnek vissza a balettbe ugrálni”, de a hazaúton a macskák elfogják az egérügynököt. A nagy fogás örömére Mr. Gatto, a macskabűnözők vezére hivatalosan is utódjává teszi Teufelt. Amikor azonban megfőzetné Grabowskit és Fushimishi bájos asszisztensét, kiderül, hogy nem számolt Lusta Dickkel és új, zenei vénával megáldott vámpír-barátaival, akiket repülőgépszerencsétlensége után ismert meg.

Sőt mi több, Grabowski egérfeletti memóriájának köszönhetően a Macskafogó is elkészül…* A Macskafogó cím az egérfogó mintájára jött létre. A film az Egyesült Államokban is megjelent Cat City („Macskaváros”) cím alatt.
* Magyarországon a film után neveztek el pubot is.
* A filmet az 1986-os év legsikeresebb közönségfilmének választották, nemcsak az animációs filmek közt, de a natúrfilm-kategóriában is.
* A filmnek elkészült a folytatása, amely 2007. december 20-án debütált a magyar mozikban.
* A patkányok dalbetétjének eredetijét a The Manhattan Transfer énekelte, „Four Brothers” címmel.
* A filmből társasjáték és képregény is készült.
* A macskaszindikátus vezére, Giovanni Gatto neve olaszul Macska Jánost (vagyis Macskajancsit...) jelent.


forrás: Wiki