Spenót – A kezdetek


Spenót – A kezdetek
by Hunyadi László

Aki szereti az elborult, pszichedelikus videókat, az élvezni fogja a spenót-sorozatot. Spenótpapa és Spenótfi (unofficial, önkényes elnevezés) kalandjai a Vivitah-n. Figyelem, ez tényleg beteg!


- Spenóóót!
- Nem szeretem
- Igen a spenóóót!
- Mondom nem szeretem
- Itt van, egyél spenóóót! A rostban gazdag spenóóóót, a tápérték, egyél spenóót! […]


Ez az első epizód. Mit lehet erre mondani..? Büntet.

A spenót

A spenót-, vagy más néven parajfőzelék minden kisgyerek rémálma, pedig telis-tele van vitaminnal. Bizony. Popeye se véletlen lett olyan erős! A spenót egyébként a libatopfélék családjába tartozik. A könnyen emészthető zöldségek közé tartozik, sok mész van benne, tápértéke kimagasló …mi kell még? Fontos megjegyezni egyébként, hogy a közhiedelemmel ellentétben a spenót nem túl jó vasforrás. Sokáig tartotta magát ez a téves információ, ami egyébként annak volt köszönhető, hogy egy figyelmetlen táplálkozástudós a vastartalomnál a tizedesvesszőt rossz helyre tette.
Létezik egyébként téli és nyári spenót. Vásárlás után a spenótot célszerű rögtön feldolgozni, ugyanis elég hamar megfonnyad. Fogyókúrások is nyugodtan fogyaszthatják, energiatartalma meglehetősen alacsony. Terhes nőknek is javallott beiktatni étrendjükbe a parajt, hiszen kitűnő folsavforrás. Vérnyomásszabályozó hatásáért magas káliumtartalma felel.
Spenótra fel!