Waczak szálló - Manuel


Waczak szálló - Manuel

Ebben a pár perces Waczak szálló részletben Mr Waczak (John Cleese) elfoglaltsága miatt Manuel (Andrew Sachs) veszi át egy rövid időre a 'hotel menedzser'-i posztot :)

Waczak szálló

A Waczak szálló (eredeti címe: Fawlty Towers) egy angol helyzetkomédia, melyet a BBC készített és először a BBC2 sugárzott 1975-ben. A történet a kitalált Waczak szálló nevű hotelben játszódik, mely egy devonshire-i városban, Torquay-ben található, az „angol riviérán”. Annak ellenére, hogy csak 12 rész készült, a későbbi hasonló sorozatokra gyakorolt hatása máig tart. A sorozatot John Cleese és Connie Booth írta, akik a főbb szerepeket is játszották. A 12 részt két szériában adták le: az elsőt 1975-ben, melynek producere és rendezője John Howard Davies volt; a másodikat 1979-ben, ennek a producere Douglas Argent, rendezője pedig Bob Spiers volt.


Háttér és inspiráció

A sorozat létrejöttét megelőzően az angol tengerpart panziói és tulajdonosaik vonalasságukról és meg nem alkuvásukról voltak ismertek. Cleese a cégén keresztül több személyiségfejlesztő videokazettát is megjelentetett, amelyeken a céges szigor és a vendégbarát kiszolgálás között feszülő ellentétet parodizálta.

A Waczak szálló ötlete akkor született meg, amikor a Monty Python csoport egy ízben megszállt a torquay-i Gleneagles Hotelben. Cleese és Booth a Python műsor felvétele után a hotelben maradt. A tulajdonos Mr. Donald Sinclair, nagyon modortalan volt, a kérdésre amely arra vonatkozott hogy mikor érkezik a következő városba induló busz, odahajított egy menetrendet, Eric Idle bőröndjét pedig a kertben található fal mögött helyezte el, attól tartva hogy esetleg bombát tartalmaz (egy ketyegő ébresztőóra volt benne). Kritizálta az amerikai Terry Gilliam étkezési szokásait is, aki szerinte túlságosan is amerikai módon evett (a villát nem a megfelelő kezében tartotta). Feltehetőleg ez utóbbi incidens adta az ötletet ahhoz, hogyan viselkedjen Basil a "Waldorf Saláta" c. epizódban az amerikai vendéggel.

Sinclair 1981-ben halt meg Angliában. (Érdekesség, hogy Basil Waczak többször is hivatkozik kanadai rokonságára, azzal is viccelődik, hogy egyszer oda szökik majd meg a felesége elől. Ehhez fűződően terjedhetett el a szóbeszéd, miszerint Sinclair kivándorolt Kanadába, pedig valójában sosem hagyta el Torquay-t). Mr. Sinclair és rokonai nem örültek túlságosan annak, ahogyan a sorozatban ábrázolták őket, de a stáb tagjai és a korábbi vendégek állításai szerint nála is hasonlóan nevetséges események zajlottak le, mint amilyenek a műsorban is láthatók. Donald Sinclair két lánya úgy véli hitelesen ábrázolták édesapjukat. Idősebb lánya Beatrice (Ann) 17 éves korában Amerikába menekült a szülei elől, akik 12 évesen kivették őt az iskolából, hogy egész nap a szállodában dolgoztathassák.

Bill Cotton, a BBC szórakoztató részlegének vezetője szerint az első szezon volt a legelső példája annak a törekvésnek, amely szerint a BBC az új ötleteket bátorítva új szórakoztatási formákkal kezdett kísérletezni. Állítása szerint, amikor elolvasta az első forgatókönyveket, semmi mulatságosat nem talált bennük, de bízott abban, hogy Cleese tudja mit csinál és zöld utat adott a sorozatnak. Szerinte a nézettségi adataikra nagy figyelmet fordító kereskedelmi csatonák, a forgatókönyvek alapján sosem engedték volna legyártani a műsort.

Szereplők

* John Cleese (Basil Waczak)
* Prunella Scales (Sybil Waczak)
* Andrew Sachs (Manuel)
* Connie Booth (Polly Shearman)
* Ballard Berkeley (Major Gowen)
* Gilly Flower (Miss Abitha Tibbs)
* Renee Roberts (Miss Ursula Gatsby)
* Brian Hall (Terry (2. sorozat) (1979)

A sorozat Magyarországon feliratosan került bemutatásra, így nálunk is a színészek eredeti hangja hallható.
Forrás: Wiki


Annyi kiegészítést hozzá kell tenni, hogy mostanában (2008. január) az m2 újra elkezdte leadni a részeket, de sajnos időközben szinkronizálták őket, ami nem vált hasznukra. Egyrészt, az eredeti hanggal sokkal jobbak voltak, Manuel és Mr. Fawlty például utánozhatatlanok, másrészt kivették az alánevetést, ami nélkül inkább szomorú lett az epizódok hangulata, mint fergetesen vicces (merthogy feliratosan ilyen). Úgyhogy aki még soha nem korábban Waczak szállót, az ne az m2 szinkronos változatával kezdje, mert nem fogja megszeretni ezt az egyébként szenzációs sorozatot. Aki pedig már látott korábban néhány epizódot, az minden bizonnyal úgyis élvezhetetlennek találja majd a szinkronos verziót.