És ismét egy Rube Goldberg masina


És ismét egy Rube Goldberg masina
Ezúttal egy 1987-ben, két svájci művész (Peter Fischli és David Weiss) által épített Rube Goldberg-szerű gép látható a videón. A szerkezet körülbelül 100 láb (30 méter) hosszú, és ez is teljesen hétköznapi tárgyak felhasználásával készült. A masina központi eleme a tűz, ezért veszélyesebb, de látványosabb is az átlagnál. A tűz mellett a láncreakcióban szerepet kap még a víz, a gravitáció, valamint fizikai- és kémiai kölcsönhatások.

A Rube Goldberg gépezet egy gyűjtőfogalom, aminek az a lényege, hogy minél bonyolultabb, kacifántosabb, össszetettebb módon, minél több eszköz segítségével kell egy minél egyszerűbb feladatot végrehajtani. Az 1985-ös, Tim Burton által rendezett Pee Wee nagy kalandja c. zseniális filmben a film elején a Pee Wee reggelijét elkészítő gép jó példa a Rube Goldberg masinára.

De akár a hardcore játékosoknak eszükbe juthat a The Incredible Machine (aka TIM), az az 1992-es DOS-os játék, amiben minden pályán egy Rube Goldberg gépezetet kellett létrehozni a megadott elemekből. (screenshot)